🇮🇷#پژوهش_ادملاوند edmolavand@
📜#فرهنگ_عامه
🔷 کِــــــــــــــلوا نـــــون ، (نان فطیر گالشی)
🔶« کِلوا نون
» نان فطیرِ مُقَوّی و خوشمزه ای است که گالش ها داخل ظرف مخصوصی به نام « کِلوا پَج » زیر خاکستر داغ در محل سکونت شان در جنگل ها و ارتفاعات یعنی « گالِش مِنزل، بِئنه سَر، تِلار، گاو بِنه » درست می کنند .
✔️گالش ها یعنی دامداران و گاوداران جنگل نشین ، در جنگل مشغول پرورش نژاد گاوهای بومی محلّی تبرستان « وِلایِتی گُو » هستند .
🔶چوپان های هزارجریبی،هنگام کوچ فصلی ییلاق، در مراتع و علفزارهای ارتفاعات کوهستانی مازندران ، ساکن شده ، جایگاه و استراحتگاه و سرپناهی به نام « پَر » برای پرورش گوسفندها و بزها مشغول به فعالیت هستند. چوپان ها نیز هنگامی که دور از روستا و خانه شان، در طبیعت ساکن می شوند نیز ، کلوا نون می پزند.
🔶مواد اولیه برای پختن کلوا نون ، شامل آرد، شیر محلی، سرشیر، کره محلی و مقدار کمی ماست می باشد که گالش ، خمیر آن را درون ظرف های مخصوص (کِلوا پَچ) قرار داده و آن را مدتی زیر خاکستر داغ قرار می دهند تا تبدیل به یک نان مقوی و لذیذ شود.
🔶اندازه کلوا نون نسبت به تَندیر نون ( نان تنوری) ، بزرگتر و ضخیم و کلفت تر و دارای بافت داخلی اسفنجی هست .کلوا نون شبیه لوه نون می باشد و با توجه به نیاز و مصرف روزانه ، تنها یک قرص ( یِتا تَنزه ) درست می شود .
🔶 گالش ها و چوپان ها در سکونتگاه های دور از منزل و روستا ، برای تامین روشنایی شبانه ، از چراغ های روشنایی با سوخت نفت یعنی چراغ گِردسوز و لَمپا و فِنِر( فانوس) استفاده می کنند .
📸عکّاس هنرمند هزارجریب :
آقای مجید زارع از لوجِندِه
📝#ابوالفضل _وکیلی
─═༅𖣔❅ ⃟ ⃟ ﷽ ⃟ ⃟ ❅𖣔༅═─
📑#پژوهش_ادملاوند
@edmolavand
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─